Z hrnca do rozprávky

Autor: Milena Veresová | 15.12.2014 o 7:00 (upravené 15.12.2014 o 9:20) | Karma článku: 3.40 | Prečítané  435-krát

Keď som vzala do ruky knihu Z hrnca do rozprávky, ešte som nevedela, o čom budem písať. Ale po pár stránkach to bolo jasné. O odvahe. Niektorí to možno nepoznajú, ale nás znalých je isto viac. Pamatáte si ešte ako ste bojovali s jedlom? "Toto nie, to mi nechutí, neprosím si." A k tomu oduté líčka a ruky zložené na hrudi. Bolo to tažké. Neviem pre koho viac, ale častejšie sme vyhrali my, deti. Občas aj na vlastnú škodu.

Prvá z vecí, ktorá ma upútala hneď po rozprávke pána Pottena, bol špenát.
Mnohí z mojej generácie sú voči nemu zaujatí. Ani ja som si ho kedysi nevedela predstaviť v ústach. Zdal sa mi prudko, až jedovato zelený. Moja mamka ho asi tiež neľúbila (ako sa u nás vraví) a doma ho nevarievala. Až niekedy v siedmej triede som sa odvážila ochutnať ho. V školskej jedálni. Aké veľké bolo moje prekvapenie z jeho chuti. Vznikla z toho láska na celý život.

V rozprávkovom hrnci Lenky Šóošovej, Barbory Rakovskej a Roba Pappa je špenátových receptov viac. Prinesú do vašej kuchyne rozmanitosť chutí a vašim drobcom odvahu ochutnať aj nepoznané kombinácie. Dnes je doba oveľa pestrejšia ako za mojich detských čias, ale aj také bežné potraviny ako zeler alebo ružičkový kel som objavila až v dospelosti.
S touto knihou vaše deťúrence nemusia tak dlho čakať. Ja sa teším sa na špenátové variácie. Nemám už malé deti, ale verím, že neterka s mamičkou a babičkou postupne vyskúšajú všetky recepty. A ja potom prídem na kačicu a na maškrty.
V knihe je dostatok všetkého. Malí a veľkí kuchári nájdu recepty na polievočky, hlavné jedlá aj maškrty. Nechýbajú pomazánky na desiatu. Pani doktorka poradí rodičom ako sa stravovať, niečo aj o alergiách a pitnom režime.
A popri varení môžete spolu vymýšľať nové príhody pána Pottena. Prečo? Lebo v knihe sú iba štyri. Každé dieťa vie, že štyri rozprávky sú málo. Pán Potten má ale zvedavé oči a široký úsmev. To je základný predpoklad ďalších zážitkov - či už pri nákupoch ingrediencií, samotnom varení, ale aj pri papkaní. 

S plnou pusou sa síce nemá rozprávať, ale premýšľať sa rozhodne môže. Som prevedčená, že po dopoludní strávenom pri varení a spoločnom obede vznikne celá hromada skvelých námetov. A možno keď deti autorov trošku podrastú, tak nás prekvapí nová kniha receptov na spoločné varenie.

Dovtedy však môžem vrelo odporučiť túto. Vianoce sú predo dvermi a s nimi aj čas odpočinku a dobrého jedla. Tak prečo sa neinšpirovať práve tu, stráviť tak ďalší čas s deťmi a ešte sa aj dobre napapať. Lebo to je na sviatkoch to najcennejšie.

Dobrú chuť!

Barbora Rakovská, Robo Papp, Lenka Šóošová: Z hrnca do rozprávky; IKAR 2014

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exvyšetrovateľ: Človek nemusí byť analytik, aby si veci pospájal

Cieľom policajtov pri razii nie je zobrať si čo najviac vecí.

ŠPORT

Saganov súper sa pobil s opilcami a nepôjde na Tour

Francúzovi zle ošetrili ranu, situácia sa zhoršila a musel podstúpiť operáciu.


Už ste čítali?