Z hrnca do rozprávky

Autor: Milena Veresová | 15.12.2014 o 7:00 | (upravené 15.12.2014 o 9:20) Karma článku: 3,40 | Prečítané:  445x

Keď som vzala do ruky knihu Z hrnca do rozprávky, ešte som nevedela, o čom budem písať. Ale po pár stránkach to bolo jasné. O odvahe. Niektorí to možno nepoznajú, ale nás znalých je isto viac. Pamatáte si ešte ako ste bojovali s jedlom? "Toto nie, to mi nechutí, neprosím si." A k tomu oduté líčka a ruky zložené na hrudi. Bolo to tažké. Neviem pre koho viac, ale častejšie sme vyhrali my, deti. Občas aj na vlastnú škodu.

Prvá z vecí, ktorá ma upútala hneď po rozprávke pána Pottena, bol špenát.
Mnohí z mojej generácie sú voči nemu zaujatí. Ani ja som si ho kedysi nevedela predstaviť v ústach. Zdal sa mi prudko, až jedovato zelený. Moja mamka ho asi tiež neľúbila (ako sa u nás vraví) a doma ho nevarievala. Až niekedy v siedmej triede som sa odvážila ochutnať ho. V školskej jedálni. Aké veľké bolo moje prekvapenie z jeho chuti. Vznikla z toho láska na celý život.

V rozprávkovom hrnci Lenky Šóošovej, Barbory Rakovskej a Roba Pappa je špenátových receptov viac. Prinesú do vašej kuchyne rozmanitosť chutí a vašim drobcom odvahu ochutnať aj nepoznané kombinácie. Dnes je doba oveľa pestrejšia ako za mojich detských čias, ale aj také bežné potraviny ako zeler alebo ružičkový kel som objavila až v dospelosti.
S touto knihou vaše deťúrence nemusia tak dlho čakať. Ja sa teším sa na špenátové variácie. Nemám už malé deti, ale verím, že neterka s mamičkou a babičkou postupne vyskúšajú všetky recepty. A ja potom prídem na kačicu a na maškrty.
V knihe je dostatok všetkého. Malí a veľkí kuchári nájdu recepty na polievočky, hlavné jedlá aj maškrty. Nechýbajú pomazánky na desiatu. Pani doktorka poradí rodičom ako sa stravovať, niečo aj o alergiách a pitnom režime.
A popri varení môžete spolu vymýšľať nové príhody pána Pottena. Prečo? Lebo v knihe sú iba štyri. Každé dieťa vie, že štyri rozprávky sú málo. Pán Potten má ale zvedavé oči a široký úsmev. To je základný predpoklad ďalších zážitkov - či už pri nákupoch ingrediencií, samotnom varení, ale aj pri papkaní. 

S plnou pusou sa síce nemá rozprávať, ale premýšľať sa rozhodne môže. Som prevedčená, že po dopoludní strávenom pri varení a spoločnom obede vznikne celá hromada skvelých námetov. A možno keď deti autorov trošku podrastú, tak nás prekvapí nová kniha receptov na spoločné varenie.

Dovtedy však môžem vrelo odporučiť túto. Vianoce sú predo dvermi a s nimi aj čas odpočinku a dobrého jedla. Tak prečo sa neinšpirovať práve tu, stráviť tak ďalší čas s deťmi a ešte sa aj dobre napapať. Lebo to je na sviatkoch to najcennejšie.

Dobrú chuť!

Barbora Rakovská, Robo Papp, Lenka Šóošová: Z hrnca do rozprávky; IKAR 2014

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?